ODZIV NA REZULTATE 26. KROGA 2. SNL

SPODAJ OBJAVLJAMO CELOTEN DOPIS, KI SMO GA POSREDOVALI MEDIJEM IN NZS-JU.

Spoštovani!

Najprej naj poudarimo, da se zavedamo, da smo si v NK Tolmin sami krivi, da smo krog pred koncem 2.SNL v zelo težki situaciji glede zagotovitve obstanka v ligi. Dejstvo je, da nam je zaenkrat uspelo na tekmah zbrati 25 točk in da trenutno na lestvici za nami zaostaja le en tekmec.

Po drugi strani vedno zagovarjamo športen boj na igrišču in enako pričakujemo tudi od naših tekmecev. Večkrat smo že prejeli prošnje, naj določenemu klubu prepustimo kakšno nujno potrebno točko, pa tudi da priredimo rezultat kakšne tekme in na ta račun dodatno še nekaj zaslužimo.

Ponosni smo na to, da nikoli nismo podlegli skušnjavi in da lahko vedno vsakomur pogledamo v oči, pa čeprav smo kdaj zavrnili tudi ponudbe »prijateljskih« klubov. Ponosni smo na to, da okrog tovrstnih tem enako razmišljamo vsi od prvega do zadnjega v klubu: uprava, trenerji, igralci, navijači, sponzorji … Po dogodkih v prejšnjem krogu 2. SNL je naše prepričanje še močnejše. Odslej bomo še bolj odločni in načelni v tem, da je pomemben nogomet kot šport, da mora vedno zmagovalca odločiti pošten boj na igrišču in ne drugi interesi. Mogoče bomo na ta račun še kdaj potegnili krajšo, ampak verjamemo, da se nasprotno ravnanje prej ali slej kaznuje in da v nogometu takšno ravnanje nima kaj iskati.

Že v začetku prejšnjega tedna (5-6 dni pred tekmami) smo iz različnih virov prejeli informacije o prirejanju izida ene izmed tekem 26. kroga. Nismo želeli verjeti, ampak so se informacije kar še nabirale, po odigranih tekmah še bolj konkretne, tudi od akterjev na tekmi sami. Veliko zadev je bilo »čudnih«, ampak se na tem mestu ne bomo spuščali v podrobnosti.

Vse skupaj predajamo v obravnavo NZS, od katere pričakujemo, da predvzame vse potrebne postopke, da zaščiti integriteto letošnjega tekmovanja v 2. SNL. Pričakujemo, da bodo posamezni akterji iz tekme pri postopkih sodelovali. Od vseh klubov v ligi, vključno s tekmecem našega kluba, pričakujemo, da v zadnjem krogu na igrišču oddelajo svoj maksimum.

Hkrati pozivamo medije, da objavite izvlečke iz 10-ih zlatih pravil Fair playa in bralce, da si le-te preberete. Očitno nam niso vsem samoumevna in bi bilo dobro, da jih prebiramo večkrat.

 1. Igraj pošteno
  Zmaga nima nobenega pomena, če je dosežena na nepošten ali zavajajoč način. Zmagati z goljufanjem je preprosto, vendar ne prinaša nikakršnega zadovoljstva. Pošteno igranje namreč zahteva pogum in karakter, zato prinaša tudi večje zadovoljstvo. Fair play vas vedno nagradi, tudi če tekmo izgubite. S poštenostjo namreč pridobite spoštovanje drugih, medtem ko je goljufanje sramotno. Ne pozabite: gre le za igro. In igre nimajo smisla, če niso poštene.
 2. Vedno igraj na zmago, poraz pa sprejmi z dostojanstvom
  Zmagovanje je smisel vsake igre. Nikoli ne igrajte s prepričanjem, da boste izgubili. Če ne igrate z namenom, da bi zmagali, goljufate svojega nasprotnika, ter zavajate tako sebe kot gledalce. Igranje z manj kot polno močjo je žalitev vsakemu nasprotniku.
 3. Promoviraj nogomet
  Nogomet je največja svetovna igra, ki pa vedno potrebuje nekoga, ki skrbi za veličino le-te. Mislite na korist nogometa pred svojo koristjo in imejte v mislih, kako lahko vaša dejanja vplivajo na podobo igre.
 4. Spoštuj tiste, ki branijo dober sloves nogometa
  Dobro ime nogometne igre je preživelo zaradi tega, ker je večina ljudi, ki živijo za nogomet, odkritih in poštenih.
 5. Zavračaj podkupovanje, droge, rasizem, nasilje in druge nevarnosti, ki pretijo našemu športu
  Nogomet je zaradi svoje velike popularnosti včasih tudi tarča negativnih zunanjih interesov. Ne pokažite tolerance tistim, ki želijo z igrami na srečo zaslužiti z vašimi tekmami, saj to negativno vpliva na vaše sposobnosti v tekmi in lahko povzroči konflikt interesov.
 6. Pomagaj v boju za bolj pošteno igro
  Zna vam priti na uho, da bi vaše soigralce ali ljudi, ki jih poznate, premamila skušnjava in bi se spustili v goljufijo, oziroma kakšno drugo obliko nedopustnega vedenja. Ti ljudje potrebujejo vašo pomoč, zato ne odlašajte. Dajte jim moč, da se uprejo skušnjavi in jih opomnite na obvezo do njihovih soigralcev in igre same.
 7. Razkrij tiste, ki poskušajo osramotiti naš šport
  Naj vam ne bo nerodno zoperstaviti se osebi, za katero ste prepričani, da želi druge zvabiti v goljufijo ali drugo obliko družbeno nesprejemljivega obnašanja. Bolje je, da jih izpostavite in posledično odstranite preden lahko naredijo kakšno škodo. Enako škodo boste namreč naredili, če o njihovi molčite.

Naj zmaga šport, naj zmaga nogomet!

NK Tolmin

Predsednik: Mitja Taljat

TKK Avtoprevoz Avtoprevoz Cement NKBM Občina Tolmin Triglav Vzajemna Maya športni turizem
Hidria