OBRAZLOŽITEV NAGRAD ZA NK TKK TOLMIN IN DAVIDA KANALCA

OBRAZLOŽITEV PLAKETA OŠZ – DAVID KANALEC
David Kanalec je bil rojen leta 1972, nogometni geni pa so mu bili položeni v zibelko, kajti njegov oče je bil eden najboljših nogometašev na Tolminskem vseh časov. Po očetu je David prevzel tudi vzdevek in je tudi sam najbolj poznan pod vzdevkom Čine. David je bil najprej zapisan nogometu kot igralec. Do 17-ega leta je igral v Tolminu, nato v Šempasu, nekaj let v 1. SNL za Gorico, nato pa še v Brdih in Idriji. S 26-imi leti se je David vrnil v matični Tolmin, ob koncu kariere pa je igral še mali nogomet za KMN Puntar.

 

Leta 2005 je David začel prenašati igralske izkušnje na najmlajše člane NK Tolmin. Po letu in pol dela z mladimi nogometaši in ob trenerskem izobraževanju, je v začeletku leta 2007 prevzel člansko ekipo NK Tolmin, ki je sicer že bila na dobri poti do osvojitve naslova prvaka v Enotni Primorski nogometni ligi. David je ekipo Tolmina ob koncu sezone tudi pripeljal do naslova pravaka in napredovanja v 3. SNL-zahod. Od tu dalje bi lahko rekli, da posamezni igralci Tolmina, ekipa kot celota, David Kanalec kot trener in uprava kluba, na čelu s predsednikom Mitjom Taljatom, rastejo eni z drugimi. Zagotovo pa je k uspehom članske ekipe Tolmina, ki so svoj dosedanji vrhunec dosegli v sezonah 2013/14 in 2014/15, veliko pripomogla prav ambicioznost, delavnost in zmagovalna mentaliteta, ki je David premore obilo. David se vse od začetka svojega trenerskega udejstvovanja tudi nenehno strokovno izpopolnjuje in išče nove načine in metode treniongov, ki bi pripeljali nivo predstav njegove ekipe na igrišču na še višjo raven. To mu odlično uspeva in Tolmin je pozimi lahko recimo pariral tudi veliki Crveni Zvezdi ali pa v pokalnem tekmovanju Gorici. V zadnjih treh letih je David dobil pomembno oporo v svojem pomočniku Petru Hočevarju, s katerim se odlično dopolnjujejta in tvorita zmagoviti tandem.

 

David Kanalec letos končuje izobraževanje za trenersko PRO licenco, so pa zagotovo največji pokazatelj njegovih trenerskih sposobnosti rezultati, ki jih je dosegla njegova ekipa na igrišču. Naslov prvaka 3. SNL – zahod in odlična prva drugoligaška sezona članske ekipe Tolmina sta le posledici odličnega večletnega procesa dela, za katerim stoji David Kanalec – Čine. Za Čineta velja podobno kot za ekipo, ki jo vodi, da prav gotovo še ni dosegel svojega vrhunca in da je pred njim zagotovo še ogromno nogometnih izzivov in tudi uspehov. Da pot do uspehov ni enostavna in brez ovir, pa je Činetu tudi že dolgo jasno.

 

 

OBRAZLOŽITEV EKIPA LETA 2014 – NOGOMETNI KLUB TOLMIN
Nogometni klub Tolmin (NK Tolmin) je najstarejši športni kolektiv na Tolminskem, ustanovljen leta 1921, v njegovi zgodovini pa je zanj nastopalo več kot 1500 igralcev. Klub danes deluje na območju celotnega Gornjega Posočja in je po številu članov največji športni klub na tem področju, z močno vpetostjo v lokalno okolje in podporo tukajšnjih ljudi.

 

Čeprav je v programe dela NK Tolmin vključenih ogromno mladih nogometašev in nogometašic vse od 5. leta starosti dalje, pa je največje uspehe v zadnjuem času zagotovo dosegla članska ekipa kluba. Rezultatski vzpon članske ekipe NK Tolmin v zadnjih desetih letih je svoj dosedanji vrhunec dosegel v letu 2014.

 

Po uvrstitvi v 3. slovensko nogometno ligo zahod v letu 2007, je NK Tolmin sedem let uspešno nastopal v močnem tretjeligaškem tekmovanju, nato pa je sledila fantastična sezona 2013/2014. NK Tolmin je v pomladanski del prvenstva krenil iz 2. mesta, z le dvema točkama zaostanka za vodilnimi Zagorjani. Ekipa okrepljena s tremi igralci in z novim glavnim sponzorjem, podjetjem TKK d.o.o., katerega ime je člansko moštvo prevzelo, je spomladi dodala plin in brez poraza ter z le dvema neodločenima rezultatoma, naslov slavila že dva kroga pred koncem prvenstva na domači tekmi z Jadranom Dekani.

 

Uprava kluba se je junija 2014 odločila, da sprejme drugoligaški izziv, kljub temu, da vsi pogoji za nastopanje v 2. slovenski nogometni ligi niso bili optimalno izpolnjeni. Fantje, ki so imeli po zmagovaslavju v 3. SNL le tri proste tedne, so krstni jesenski del sezone v 2. SNL opravili z odliko in TKK Tolmin je prezimil na odličnem 3. mestu prvenstvene lestvice. Nedavno je članska ekipa sezono 2014/15 zaključila na 5. mestu v desetčlanski ligi.

 

S svojimi uspehi v zadnjem obdobju se je NK Tolmin približal najboljšim nogometnim ekipam na Primorskem in v Sloveniji. Uspeh je še toliko večji, ker so ga dosegli igralci iz domačega okolja, v relativno skromnih finančnih in infrastrukturnih razmerah. V globalno najpopularnejšem športu – nogometu, naključij ni, uspevajo le najboljše in najvztrajnejše ekipe in klubi kot celote, manjše sredine, pa praviloma težko konkurirajo večjim. Ekipa TKK Tolmina zagotovo še ni rekla zadnje besede in ob primerni podpori različnih deležnikov v regiji, bi največji uspehi lahko šele sledili.

 

V letu 2014 so za člansko ekipo NK Tolmin nastopali naslednji igralci:

Denis Baloh, Sebastjan Jermol, Gregor Kos, Jaka Lipužič, Jan Kragelj, Jan Zaletelj, Jani Curk, Matevž Sovdat, Matija Šuligoj, Rok Fratina, Saša Mišić, Tine Zornik, Bine Kavčič, Boban Kucalović, Danjel Rakušček, Dejan Sokanović, Klemen Jarc, Luka Volarič, Nejc Kolman, Peter Kavčič, Tine Kravanja, Tine Pavšič, Alessio Codromaz, Jaka Kolenc, Valentin Mrak, Žan Bratuž, Dalibor Sokanović, Matija Berra, Rok Urbančič in Tim Lo Duca.

Strokovno vodstvo so sestavljali: David Kanalec, Peter Hočevar in Borut Nikolaš.

 

TKK Avtoprevoz Avtoprevoz Cement NKBM Občina Tolmin Triglav Vzajemna Maya športni turizem
Hidria